geschreven Door Danny van Straalen
Laatst geupdate 30/06/2021

Core Web Vitals, wat moet je ermee?

De nieuwe rankingfactor waar iedereen het over heeft.

Misschien wel het meest besproken onderwerp binnen de zoekmachine optimalisatie 'gemeenschap', de Google core web vitals update - eigenlijk Google Page Experience update.

Het is dé update die ervoor zorgt dat de gebruikerservaring en snelheid van jouw website optimaal moet zijn, anders verlies je al je rankings....

Toch?

Ja en nee, in dit blog leg ik je uit wat de update precies inhoudt, hoe je checkt hoe jouw website ervoor staat en wat de impact is op jouw rankings.

Wat zijn de Google core web vitals?

Over de jaren heeft Google steeds meer focus op de optimale gebruikerservaring van websites. De Google core web vitals zijn daar een belangrijk onderdeel van. Zij zijn ontworpen om de snelheid, het reactievermogen en de visuele stabiliteit van een pagina te meten.

Hoe? Daarvoor gebruiken ze de 3 volgende elementen:

Wat is largest contentful paint (LCP)?

Largest contentful paint core web vitals

Letterlijk vertaald: Grootste tevreden verf,

Top...

Kan je weer vergeten. Heb je natuurlijk helemaal niks aan. 

Waar je wel wat aan hebt is: de largest contful paint staat voor de tijd die het jouw website kost om het grootste element te laden. LCP meet hoe lang het duurt voor het grootste stuk content in de viewport/ hero (scherm dat je als eerste ziet wanneer je op een website komt) wordt geladen en klaar is voor interactie. 

Het meet dus eigenlijk hoe snel jouw website laadt in de ogen van een gebruiker.

Wat is een goede LCP score?

- Een goede score voor largest contentful paint score is minder dan 2,5 seconden.

- Bij een score tussen de 2,5 en 4 seconden is er nog verbetering nodig.

- Een echt slechte score is alles meer dan 4 seconden.

Wat is First input delay (FID)?

First input delay core web vitals

First Input Delay (FID) houdt bij hoe lang het duurt vanaf het moment dat een gebruiker voor het eerst interactie heeft met een webpagina, tot het moment waarop de browser kan beginnen met het verwerken van die interactie, zolang de main thread nog niet actief is.

Simpeler gezegd,

FID is de tijd tussen het moment waarop je - voor de eerste keer na het laden van de pagina - op een link of een knop klikt en het moment waarop de browser op jouw actie reageert en deze begint te verwerken. 

Nog niet duidelijk? 

Kan ik me voorstellen... Een voorbeeld:

Je komt binnen op kantoor. Je wenst je collega een goedemorgen, maar voor hij reageert gooi jij je pen tegen zijn hoofd. Stomverbaasd - en nog aan het verwerken hoe hij jou wilde groeten - duurt het 2 seconden voor hij beseft wat er is gebeurt. Na 2 seconden bedenkt hij dat hij wat terug moet gooien en gooit zijn stressbal naar je gezicht. 

De tijd tussen impact op zijn hoofd en het in werking stellen van een reactie - het gooien van zijn stressbal - noem je dus de first input delay.

Om het nog iets verder te illustreren hier een video die het visueel maakt (zonder stressbal, helaas).

Wat is een goede FID score?

- Een goede score voor first input delay is minder dan 100 milliseconden.

- Bij een score tussen de 100 en 300 milliseconden is er nog verbetering nodig.

- Een echt slechte score is alles meer dan 300 milliseconden. 

Wat is Cumulative layout shift (CLS)?

Cumulative layout shift core web vitals

De cumulative layout shift meet de visuele stabiliteit van jouw webpagina. Het bekijkt letterlijk het 'shiften' - verschuiven - van elementen nadat ze voor het eerst zijn ingeladen.

Bijvoorbeeld:

Een stuk tekst die naar beneden wordt gedrukt omdat de afbeeldingen erboven nog niet waren ingeladen. 

Of een advertentie die te laat laadt en de knop waarop jij wilde drukken naar beneden drukt, beland je opeens op de advertentie pagina. Overduidelijk is dit een slechte gebruikerservaring voor jou als bezoeker.

Deze video illustreert goed dat het verschuiven van het zichtbare element erg slecht kan zijn voor de gebruikerservaring op websites.

Waarom wordt CLS gemeten in tijd?

Ik kan me voorstellen dat je denkt dat zo'n shift niks met laadsnelheid te maken heeft.

Maar sta daar nog eens bij stil. Maakt het zoveel uit dat er iets verschuift, als dat binnen 100 milliseconden is? Het wordt pas een probleem wanneer jij als bezoeker de verschuiving daadwerkelijk merkt. 

Wat is een goede Cumulative layout shift score?

- Een goede score voor cumulative layout shift is minder dan 100 milliseconden.

- Bij een score tussen de 100 en 250 milliseconden is er nog verbetering nodig.

- Een echt slechte score is alles meer dan 250 milliseconden. 

Scoort jouw website goed? Gebruik deze tools:

Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen met het bekijken van je core web vitals.

Google search console

Je kunt jouw core web vitals in je Google search console account bekijken. Navigeer in de linkerbalk naar 'Site-vitaliteit'.

Site vitaliteit in Search console

Hier vind je een overzicht van desktop en mobiel, met jouw 'site vitaliteit' per url. 

Core web vitals rapport in Search console

Kies rechtsboven voor 'rapport' openen. Hier vind je alle slechte, goede en url's die verbetering nodig hebben.

Core web vitals per URL in Search console

Klik vervolgens op één van de meldingen, je krijgt dan een overzicht van alle url's die de desbetreffende foutmelding hebben.

Search Console is niet ideaal, je overzicht is niet top en de kans bestaat dat je onderstaande meldingen krijgt.

Search console niet gegoeg gegevens voor vitals

Gelukkig zijn er meer tools!

Google Lighthouse

Google lighthouse is een sterke tool die ingebouwd is in jouw Chrome browser, waarschijnlijk zonder dat je het wist.

Je gebruikt hem als volgt!

Oh, en open een in-cognito venster voor je dit doet! (CTRL + Shift + N) Je extensies kunnen invloed hebben op je score. 

Google Pagespeed Insights

De beste tool vind ik persoonlijk Google pagespeed insights. Je krijgt hier een duidelijk overzicht van elke metric, wat er mis gaat en wat er verbeterd moet worden. Google Search Console verwijst ook naar deze tool wanneer zij onvoldoende gegevens hebben.

Je gaat naar Google Pagespeed Insights. Plakt jouw url in de balk en analyseert jouw website.

Hier zie je een duidelijk overzicht van elke metric. Je kunt ervoor kiezen om je desktop score ook nog te bekijken (linksboven), maar voor vrijwel elke website geldt tegenwoordig mobile first indexing. Dit betekend dat Google eerst naar jouw mobiele site kijkt. 

Wat valt nog meer onder de Page Experience update?

Google page experience update componenten

bron: search engine journal

Naast de core web vitals zijn andere Google rankingfactoren mbt gebruikerservaring:

  • Mobielvriendelijkheid
  • Veilig-browsen
  • HTTPS-beveiliging
  • Opdringerige interstitiële richtlijnen (in essentie vervelende pop-ups die je beeld vullen)

Wanneer is de Page Experience update uitgerold? 

Officieel zou de nieuwe ranking factor in mei 2021 uitrollen, dit is in de praktijk iets anders gelopen...

“We’ll begin using page experience as part of our ranking systems beginning in mid-June 2021. However, page experience won’t play its full role as part of those systems until the end of August. You can think of it as if you’re adding a flavoring to a food you’re preparing. Rather than add the flavor all at once into the mix, we’ll be slowly adding it all over this time period.”

De uiteindelijke uitrol is dus halverwege juni begonnen en geleidelijk uitgerold over de zomer van 2021. Naar alle waarschijnlijkheid in Nederland later, de meeste Google Search updates worden eerst gedaan in de Verenigde Staten. De uitrol is geleidelijk, omdat Google de impact wilt meten en onbedoelde kleine problemen geleidelijk wilt oplossen.

Moet jij je zorgen maken om jouw zoekmachine rankings?

Een goede gebruikerservaring was al een hele tijd een - indirecte - belangrijke factor voor Google, maar met deze update is het dus 'officieel'. De impact op jouw ranking?

Zoals altijd met SEO en online marketing... Dat hangt ervan af.

Dit is altijd weer relatief aan jouw concurrenten. Hebben jouw concurrenten nog tragere websites dan jij? Dan zal een slechte score dus niet perse invloed hebben. 

Het brengt echter wel altijd kansen. Een snellere website geeft jou dat streepje voor om beter te scoren. Daarnaast is snelheid niet alleen belangrijk voor Google, voor conversies is het misschien nog wel belangrijker.

Conversie ratio daling door snelheid

Bron: cloudflare

Dat betekent dat een website van meer dan 5,7 seconden gem. ruim 68% minder conversies heeft dan een website met een laadtijd van 2,4 seconden. 

Dat betekend dat je tot wel bijna 70% van je klanten misloopt als je een trage website hebt. Maar goed dat was niet het onderwerp... Verder naar de Core Web Vitals.

Hoe kan je jouw website verbeteren voor deze update?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de 'vitals' te verbeteren, maar praktisch komt het er allemaal op neer dat je jouw website snelheid moet verhogen. 

Als ik je alle tips op het gebied van website snelheid verbeteren moet geven gaat dit blog een beetje zijn doel voorbij en wordt hij veel te lang. Toch hier drie snelle quick wins: 

Optimaliseer je afbeeldingen.

Afbeeldingen zijn vaak één van de grootste veroorzakers van trage websites. Shortpixel (plugin voor WordPress) kan je helpen met het optimaliseren van afbeeldingen. Heb je geen WordPress website, dan kun je TinyPNG gebruiken om afbeeldingen te optimaliseren voor je ze upload.

Gebruik een goede host! 

Snelle hosting is de belangrijkste factor voor een snelle website. Hoe weet je of je host sneller kan? Haal je website eens door GTMetrix en kijk wat de server response tijd is. Is die hoger dan 400-500 ms? Dan is het tijd om een andere host te overwegen. 

Zet caching in

Caching helpt enorm met de laadtijd van jouw website. Caching is het proces waarbij kopieën van bestanden worden opgeslagen in een cache, of tijdelijke opslagplaats, zodat ze sneller kunnen worden opgeleverd aan bezoekers. Klinkt heel moeilijk, kan heel makkelijk zijn. Voor WordPress zijn er verschillende plugins die je kunnen helpen, de beste is WProcket, maar deze heeft alleen een betaalde versie.

Wil je een gratis plugin? Bekijk dan W3 Total Cache of WP Super Cache.

Verder is het héél erg belangrijk hoe je website is gebouwd. De meeste WordPress thema's zijn er traag en kun je optimaliseren wat je wilt, maar worden niet sneller. 

Wilde je toch al een nieuwe website? Dan kun je ook door ons een website laten maken. Zoekmachine optimalisatie en snelheid nemen wij daarin altijd mee. 

De core web vitals in een paar zinnen samengevat

De core web vitals zijn er om de gebruikerservaring van bezoekers te verhogen. 

- Largest contentful paint: is praktisch de laadtijd van jouw website (in de ogen van je bezoeker)

- First input delay: is de tijd die de pagina nodig heeft om op je eerste interactie te reageren

- Cumulative layout shift: zijn elementen die verschuiven na al eens ingeladen te zijn

Check je scores via Google Pagespeed Insights, vind ik de beste tool. 

Elke metric van de vitals hebben betrekking op de snelheid van je website, wil je beter scoren? Maak dan je website sneller. 

Gaat dit al je rankings verpesten? Waarschijnlijk niet. Kan dit een kans zijn om beter te scoren? Bijna altijd.

Google krijgt steeds meer focus op gebruikerservaring, maar relevante content, goede techniek/ structuur en backlinks blijven het belangrijkste om hoog te scoren.

geschreven Door Danny van Straalen
Laatst geupdate 30/06/2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

onze laatste marketing tips
5 min leestijd
01/04/2022
meer over 
Zakelijk bloggen
5 min leestijd
30/03/2022
meer over 
SEO Copywriting
5 min leestijd
22/03/2022
meer over 
Wat is SEO
Let's meet.
Get inspired.
grow together.
De wel 20
3871 MV Hoevelaken
Nederland
Kosmonaut 9C
3824 MK Amersfoort
Nederland
Wat kunnen wij voor je doen?
 
© Copyright 2021 - MediaBrix - Powered by...MediaBrix ;)
MediaBrix logo
clock