geschreven Door Danny van Straalen
Laatst geupdate 22/03/2022

Wat is SEO?

SEO staat voor search engine optimization, of zoekmachine optimalisatie. Het omvat eigenlijk alle werkzaamheden aan - en om - jouw website en individuele pagina’s om beter te kunnen scoren in zoekmachines zoals Google.

Maar eigenlijk gaat zoekmachine optimalisatie verder dan alleen jouw website. 

Platformen als YouTube en Pinterest zijn in de basis ook zoekmachines. Technieken die je toepast om je kanaal of profiel op te laten vallen op deze platformen, is eigenlijk ook zoekmachine optimalisatie. Zelfs op LinkedIn kun je SEO technieken toepassen, om je profiel of bedrijf nog beter vindbaar te maken op het social media kanaal.  

In de praktijk hebben we het eigenlijk altijd over beter scoren in Google. Alle artikelen en blogs die je afstruint op ‘SEO’ gaan 9 van de 10 keer over het behalen van hogere posities in Google. Aangezien Google met ruim 94% aandeel de Nederlandse zoekmachine markt domineert, opvolger Bing een krappe 3% inneemt én het onze specialisatie is, zoom ik in dit artikel in op SEO voor Google.

Dus … Wat is SEO (voor Google)?

Zoekmachine optimalisatie omvat alle optimalisaties die je aan je website (en om je website, maar daarover later meer) kunt doen om organisch beter te scoren in Google.  

Dit zijn organische (SEO) resultaten:

Wat zijn SEO resultaten

Dit niet!

Hier staan regel je door de geldkraan open te zetten (advertenties). 

Wat je met SEO wil bereiken zijn eigenlijk drie essentiële punten:

1. Hoger scoren in de zoekresultaten van zoekmachines
Op de juiste zoekwoorden, waar jouw doelgroep op zoekt.

2. Zorgen dat mensen ook op jou als resultaat klikken
Het verhogen van het aantal bezoekers.

3. En zorgen dat die klikken converteren
Meer interactie; goed voor Google en je omzet.

Waarom zoekmachine optimalisatie belangrijk is

Wat werkt beter om het belang van SEO te illusteren, dan een aantal feiten en statistieken:

SEO of SEA wat is beter

85% van de zoekers klikt op organische resultaten en niet op advertenties!

En dat is nog niet alles: 

  • 88% van de consumenten doet online onderzoek voor zij een lokale aanbieder kiezen
  • 62% van de consumenten laat een bedrijf links liggen als zij die online niet kunnen vinden
  • 28% van lokale zoekopdrachten leiden tot verkoop
  • 89% van de B2B consumenten doet online onderzoek voordat zij een aanbieder kiezen
  • 90% van deze B2B consumenten gebruiken zoekmachines zoals Google om onderzoek te doen 
  • 14,6% is de gemiddelde closing rate van SEO leads
  • En de closing rate van outbound leads is gemiddeld 1,7%

Als je kijkt naar deze cijfers ontkom je er eigenlijk niet aan. Jij moet SEO inzetten als onderdeel van je online marketing strategie!

Maar hoe werkt SEO?

Je hoort het veel specialisten zeggen: SEO draait om 3 pijlers. En dat klopt (deels). Deze drie pijlers zijn: 

Pijler 1: Content

Je content moet tiptop in orde zijn. Maar het gaat verder dan goede content. Eigenlijk is dit, zoals alles in SEO, afhankelijk van je concurrenten. Concurreer je met een artikel waar marktonderzoek voor is gedaan, 2 video’s zijn geschoten en nog een ondersteunende infographic bij zit? Dan kun je je voorstellen: een hogere positie scoren, dat wordt moeilijk.  

Maar content gaat voor zoekmachine optimalisatie verder dan één goed artikel. Google kijkt of jij weet waar je het over hebt. Wanneer je veel relevante content schrijft binnen jouw niche (en deze artikelen scoren), wordt het uiteindelijk makkelijker ranken op moeilijkere zoekwoorden. Dit noemen we topical authority, een belangrijke factor. 

Pijler 2: Techniek

Bij technische SEO gaat het erom dat Google jouw website makkelijk kan lezen (crawlen) en opnemen in de zoekmachine (indexeren). Zonder daar teveel technische termen tegenaan te gooien, is het belangrijk dat je website minimaal voldoet aan een aantal eisen:

  • Een snelle website (die voldoet aan core web vitals)
  • Mobiel vriendelijk
  • Een heldere structuur, voor zoekmachines én gebruikers
  • Gebruik van de juiste HTML code (denk aan tags als H1, title tag en canonical tags)
  • Nette urls
  • Het goed in zetten van de sitemap en robots.txt

De meeste webbouwers zijn helaas niet op de hoogte van deze technieken. Benieuwd of jullie website goed staat? Vul de vragenlijst in, wij doen graag een gratis SEO scan

Pijler 3: Autoriteit

We kunnen hoog of laag springen; autoriteit wordt bepaald door het aantal links naar jouw site. That’s it.  

Ja, goede social media profielen, citations, Google mijn bedrijf en reviews zijn belangrijk voor je autoriteit. Zeker geen zaken om te laten liggen. Maar het zijn de externe links die jouw belangrijkste zoekwoord op #1 krijgen.  

Vergis je niet, er zijn een heleboel tools die de ‘domein autoriteit’ van jouw site bepalen. Neem Moz, Ahrefs, Semrush en Majestic. Die geven een prima indicatie van de autoriteit van jouw site. Het nadeel is, ze zijn makkelijk te manipuleren met waardeloze links. 

Er zit een groot verschil tussen een link van een startpagina (scoort minder) en een link van een relevante site met bezoekers (dat wil je!).  

Die hyperlinkjes vanaf andere sites noemen we backlinks. Die verkrijgen; dat noemen we linkbuilden

Eigenlijk kun je SEO vergelijken met racen: 

  • Je content is de coureur, handig als hij weet wat hij doet
  • De techniek is de auto, als die niet in orde is gaan we niet van start
  • Links zijn de brandstof, zonder komen we niet vooruit

Maar net als bij racen is er één vergeten, maar zeer belangrijke pijler;  

Strategie

Max Verstappen komt niet ver als hij niet weet wanneer hij de pitstraat in moet. Dat is met zoekmachine optimalisatie niet anders.

Alles in SEO valt of staat met strategie. Het is misschien wel het meest onderbelichte aspect van SEO, maar ook het allerbelangrijkste.  

Picture this… 

Je website staat technisch perfect. Je content is helemaal de sh*t. Je krijgt bakken aan publicaties. Zelfs nu.nl heeft een backlinkje naar je site geplaatst. Heb je niets ingericht op zoekwoorden? Dan heb je he-le-maal niks aan al die moeite!   

Een goede SEO strategie begint bij een zoekwoordenonderzoek. En dit doe je niet 1x, maar is iets ‘levends’. Zowel je site als doelgroep ontwikkelt zich. En daar moet je op inspelen. 

Hier zijn verschillende tools voor, maar je kunt ook prima uit de voeten met Google Analytics en Google Search Console. Met deze tools monitor je wat wel en niet werkt en stuur je constant bij. 

Zoekmachine optimalisatie samengevat

Het antwoord op de vraag ‘Wat is seo?’ is: alle werkzaamheden die bijdragen aan beter scoren in zoekmachines. Niet alleen in hogere posities, maar ook in meer doorklikken en meer conversies. Dit bereik je door:

  • Een goede SEO strategie
  • Een technisch sterke website
  • Relevante en waardevolle content
  • Het verkrijgen van hoge autoriteit, dankzij waardevolle links die de boel boosten

En dit wil je omdat 85% van de zoekers op de organische resultaten klikt. En ruim 88% van consumenten online onderzoek doet voor zij een aanbieder kiezen!  

En nu jouw site op #1

Je weet wat de basisbeginselen van SEO zijn, nu kun je aan de slag met scoren. Besteed je dat liever uit? Neem contact met ons op. Wij weten hoe jij bovenaan Google komt. 

Veel gestelde SEO vragen

Verschil tussen SEO en SEA en wat is beter?

SEA of search engine advertising gaat over de betaalde resultaten in zoekmachines. SEO over de ‘gratis’ of organische resultaten in Google.  

Ga je liever voor een duurzame investering. Dan raden we SEO aan. Wil je morgen nog omzet uit je inzet, dan kun je beter voor SEA kiezen. 

Met SEA kun je snel bovenin Google komen, maar zodra je de geldkraan uitzet ben je nergens meer te vinden. SEO heeft wat meer tijd nodig, maar kan wel een sneeuwbal effect creëren. De behaalde resultaten ben je niet kwijt, nadat je er even geen focus op hebt.   

Helaas zijn er weinig betrouwbare keurmerken of instanties die je helpen bij het maken van de juiste keuze. 

Ons advies? Ga in gesprek, laat een audit maken en vraag goed door. Veel audits zijn automatisch gegenereerd - wat prima is - maar hoe dit wordt toegelicht is belangrijk. Stel daarom kritische vragen en vraag naar de impact.  

Overweeg je ons? Tof! Wij stellen natuurlijk graag zo’n audit op en horen ook graag je kritische vragen.  

‘Dat ligt eraan…’ is misschien wel de meest gehoorde zin in SEO land.  Elke SEO specialist heeft zijn favoriete start. En dat komt omdat er een hoop factoren meespelen.  

Heb jij bijvoorbeeld al een hele autoritaire website, maar nooit iets met SEO gedaan? Dan kan het zomaar zijn dat je binnen 2 á 3 weken resultaat ziet.  

Heb je een gloednieuwe website en weinig tijd of budget om in waardevolle content of backlinks te investeren? Dan kan het zo een paar maanden duren.  

Hoe lang het duurt, ligt aan verschillende factoren: 

  • Welk keyword wil je ranken?
  • Hoeveel zoekwoorden wil je ranken?
  • Hoeveel autoriteit/backlinks heb je al?
  • Hoe sterk staat de content? 
  • Hoeveel concurrentie is er?
  • Hoeveel tijd en geld ben je bereid te investeren?

Vooral tijd. Het is niet zoals met advertenties, waarbij je betaalt voor je positie. Bovenin staan vergt vooral werk. Kies je ervoor om dit allemaal zelf te doen, dan betaal je daar niks voor. 

Het kost je natuurlijk wel uren. Je kunt ervoor kiezen deze uren uit te besteden. En ik zou het natuurlijk leuk vinden als je dat bij MediaBrix doet. 😉 

White hat SEO is zoekmachine optimalisatie volgens de richtlijnen van Google. Dit is gericht op het neerzetten van de beste user experience. Black hat SEO daarentegen is gericht op het manipuleren van het algoritme, zodat jij scoort in Google. Klinkt misschien interessant, maar als Google je te pakken krijgt, kun je zo al je rankings verliezen. 

Daartussen zit een grijs gebied. Sommige noemen het gray hat SEO. Officieel mag je van Google namelijk andere sites niet eens vragen om naar je te linken. Een echt goede SEO specialist weet dat black hat not done is, white hat altijd goed is en wanneer gray hat zonder enig risico een keertje kan. 

geschreven Door Danny van Straalen
Laatst geupdate 22/03/2022

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

onze laatste marketing tips
5 min leestijd
01/04/2022
meer over 
Zakelijk bloggen
5 min leestijd
30/03/2022
meer over 
SEO Copywriting
5 min leestijd
22/03/2022
meer over 
Wat is SEO
Let's meet.
Get inspired.
grow together.
De wel 20
3871 MV Hoevelaken
Nederland
Kosmonaut 9C
3824 MK Amersfoort
Nederland
Wat kunnen wij voor je doen?
 
© Copyright 2021 - MediaBrix - Powered by...MediaBrix ;)
MediaBrix logo
clock